Wist je dat er 7 soorten van rust bestaan?

7 soorten rust

Namelijk: 1. fysieke rust, 2. mentale rust, 3. zintuigelijke rust, 4. creatieve rust, 5. emotionele rust, 6. sociale rust en 7. spirituele rust. Wist je dat we deze 7 soorten van rust nodig hebben om ons fysiek en mentaal terug op te laden? Inzicht krijgen in wat jou energie kost en welke rust je nodig hebt, kan ervoor zorgen dat je op een effectievere manier kan opladen.

Voorbeeld: je hebt er een drukke werkdag opzitten en je komt moe thuis. Je neemt je voor om op tijd naar bed te gaan. Je hebt goed geslapen en toch word je de volgende dag nog niet uitgerust wakker. Misschien had je deze nachtrust wel nodig, maar had je ook nood aan andere rust? Slaap en rust zijn met elkaar verbonden, maar het is niet hetzelfde. Rust bestaat uit veel meer factoren, waar slaap een klein onderdeel van is. Soms hebben we nood aan slaap, maar soms hebben we nood aan een andere soort rust. Hieronder leg ik je graag de 7 soorten rust uit.

 1. Fysieke rust

Fysieke rust is de meest bekende vorm van rusten. Wanneer we fysiek rusten, herstelt ons lichaam van de inspanningen die we hebben geleverd. Iedereen heeft fysieke rust nodig, hoeveel fysieke rust je nodig hebt is afhankelijk van vele factoren: wanneer je bijvoorbeeld dagelijks zware fysieke arbeid verricht heb je meer fysieke rust nodig dan wanneer je dagelijks veel tijd spendeert achter je bureau. Fysieke rust kan zowel actief als passief zijn:

 • Actief: yoga, massage, bodyscan
 • Passief: slapen, een dutje doen
 • Mentale rust

2. Mentale rust

Soms kan ons hoofd vol zitten: vol met piekergedachten, to-do-dingen op ons lijstje,… Je hebt het gevoel geen rust te hebben in je hoofd. Je kan je moeilijker concentreren of je voelt je geïrriteerd. Maar ook wanneer we ons moeten concentreren voor langere tijd heeft ons brein tijdig nodig om tot rust te komen. Mentale rust nemen zorgt ervoor dat ons brein tot rust kan komen. Mentale rust kan je bekomen door:

 • Doorheen de dag regelmatig korte pauzes te nemen
 • Door op een ontspannende creatieve manier bezig te zijn
 • Een wandeling te maken
 • Je gedachten van je af te schrijven

3. Zintuiglijke rust

Gedurende de dag hebben we heel wat prikkels te verwerken. Denk aan: geluiden, gesprekken, lichten en beeldschermen. Hoeveel zintuigelijke prikkels we kunnen verdragen hangt af van persoon tot persoon. Wanneer we overprikkeld zijn kunnen we last krijgen van hoofdpijn, slaapproblemen, onrust,… En vaak wanneer we overprikkeld en moe zijn, kan het uitnodigend zijn om een hele avond TV te kijken of op onze GSM te scrollen. Alleen kunnen deze extra prikkels ervoor zorgen dat je nog onrustiger voelt. Zintuiglijke rust kun je nemen door:

 • Prikkels te verminderen of te vermijden, bijvoorbeeld door het dragen van een noise cancelling hoofdtelefoon
 • Het opzetten van rustige muziek
 • Het opzoeken van de stilte
 • GSM of andere beeldschermen uit te zetten, dit kan je bijvoorbeeld een uurtje voor het slapengaan doen

4. Creatieve rust

Creativiteit geeft ons ontspanning en rust. Maar wanneer je in je dagelijks leven veel bezig bent met creativiteit, kan ook je creativiteit opgeraken en heb je creatieve rust nodig. Wanneer je niet voldoende creatieve rust hebt, kan het zijn dat je moeilijk op nieuwe ideeën kan komen of dat je je minder geïnspireerd voelt. Creatieve rust kan je nemen door:

 • De natuur op te zoeken
 • Door de verwondering op te zoeken
 • Dingen te creëren zonder druk

5. Emotionele rust

Soms spelen er zaken in ons leven die vele emoties met zich meebrengen. We kunnen op deze momenten veel emotionele onrust ervaren. Ook wanneer we emoties weinig tot geen ruimte geven, kan dit ons emotionele onrust geven. Het is belangrijk om je emoties de ruimte te geven of om aan iemand aan te geven dat je het even moeilijk hebt. Je kan meer emotionele rust bekomen door:

 • Je emoties te benoemen en te uiten
 • Door mild te zijn voor jezelf. Je hebt het immers lastig, zachtheid voor jezelf is hierin aangewezen
 • Ontspannende creatieve activiteiten te ondernemen
 • Door je emoties neer te schrijven, dit kan bijvoorbeeld door te journalen

6. Sociale rust

Sociale contacten kunnen veel energie van ons vragen, zeker wanneer dit contacten zijn die meer energie vragen dan dat ze opleveren. Maar ook naar een feestje of bijeenkomst gaan, kan vermoeiend zijn. Hoogsensitieve en introverte personen kunnen meer behoefte hebben aan sociale rust, al is dit een heel persoonlijk gegeven. Te veel sociale prikkels kan ervoor zorgen dat we overprikkeld raken. Sociale rust kan je bekomen door:

 • Momenten voor jezelf te nemen
 • Je sociale media te minderen
 • Sociale contacten (tijdelijk) op een lager pitje te zetten
 • Door jezelf even af te zonderen

7. Spirituele rust

Spirituele rust betekent niet dat we rust willen hebben van het spirituele, maar we willen juist rust vinden door de verbinding met onszelf en iets groters dan ons te voelen. Spirituele rust heeft te maken met jezelf ontwikkeling, met het tijd nemen voor jezelf, tijd nemen om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen. Je kan meer spirituele rust krijgen door:

 • Meditatie
 • Ademhalingsoefeningen
 • Het beluisteren van podcast en/of lezen van boeken die te maken hebben met zelfontwikkeling

Kunnen voelen en weten welke soort rust je nodig hebt, kan zeer helpend zijn om je terug energiek en opgeladen te voelen. Alleen is het vaak niet makkelijk om te voelen wat we precies nodig hebben wanneer we ons onrustig voelen. En vaak wanneer we ons moe voelen, hebben we de neiging om op de zetel te ploffen. Alleen kan het zijn dat het juist niet die rust is die je nodig hebt. Om te kunnen voelen welke rust jij nodig hebt, is het belangrijk om jezelf en je lichaam te leren kennen. De eerste vraag die je hierbij op weg kan helpen is: ‘hoe voel ik mij nu en wat heb ik nu nodig?’

Succes!

Wil je hier graag meer over weten? Dr. Saundra Dalton-Smith heeft deze 7 soorten rust omschreven in haar boek ‘Sacred Rest’.

Op welke manieren kan ik jou helpen?

Therapeutische begeleiding

  > Ervaar jij veel stress? Voel je je niet goed in je vel?

  > Heb je last van angsten? Of pieker je veel?

  > Loop je tegen dingen aan het dagelijks leven?

 Dan kan je bij mij terecht voor therapeutische begeleiding!

Ondersteunende producten

> Bachbloesemremedies

> Masterclasses

> Bundels om zelf aan de slag te gaan rond bepaalde thema’s.

Wil je zelf aan de slag met jouw proces?

Dit lees je misschien ook graag…
Window of Tolerance

Window of Tolerance

Window of Tolerance Gedurende de dag functioneren we met een bepaald stressniveau. De momenten dat we gedurende de dag...

Therapeut

Wie ben ik?

Mijn naam is Anke Hendrix en graag wil ik je iets over mezelf vertellen. Als ik de verhalen mag geloven was ik een energiek en ondeugend kind. Meermaals zat ik met mijn handen in de aarde van de bloempotten te wroeten. En hoewel ik telkens kreeg te horen dat dat niet mocht, bleef ik volhouden. Een eigen willetje zoals ze dat noemen. Maar naarmate het ouder worden, merkte ik dat dit eigen willetje – laten we zeggen doorzettingsvermogen – met momenten werd ingeruild voor angst. Buikpijn, een zenuwachtig gevoel… vaak heb ik dit ervaren in mijn kindertijd maar ook in mijn latere leven. Worst-case-scenario’s, piekeren, angst, stress… zaken die me allemaal bekend voor me waren en mij vaak een onrustig gevoel hebben gegeven.

Een paar jaar geleden kruisten een opleiding tot lichaamsgericht therapeute & ACT-therapeute mijn pad. Het gaf me een andere kijk op mijn angst, de signalen van mijn lichaam en op wie ik ben. Dat was de start… De start van een boeiende reis waarin ik steeds beter mezelf en mijn lichaam begon te begrijpen..

Anke Hendrix

Stramproyerweg 70

3950 Bocholt

Tel: 0473 39 44 60

Mail: info@ankehendrix.be 

Contactformulier

2023 © All rights reserved