Mijn werkwijze

 

Welke werkwijze gebruik ik?

In mijn begeleiding maak ik gebruik van een combinatie van ACT en lichaamsgerichte psychotherapie:

 

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van contextuele gedragstherapie. Een centraal uitgangspunt bij ACT is dat psychische pijn (heftige gevoelens, piekergedachten, herinneringen, angst, stress,…) samenhangt met het menselijk bestaan. Een mensenleven opbouwen dat gevrijwaard blijft van leed is jammer genoeg onmogelijk. We worden allemaal geconfronteerd met verlies, verdriet, angst, heftige emoties,… Binnen ACT is de aandacht niet gericht op het bestrijden van deze klachten, maar op het uitbouwen van vaardigheden. Vaardigheden die je helpen om om te gaan met deze hindernissen in het leven, waardoor er meer ruimte & energie vrijkomt om een leven uit te bouwen wat voor je belangrijk is.

Lichaamsgerichte psychotherapie: heftige gebeurtenissen, emoties, angst, stress, trauma,… deze gebeurtenissen hebben een grote invloed op ons lichaam. Zo kan langdurige stress ervoor zorgen dat we oppervlakkiger gaan ademen, wat kan leiden tot (chronische)hyperventilatie. Maar ook het doormaken van (heftige)gebeurtenissen heeft een invloed op ons lichaam. Heftige emoties en spanning worden opgeslagen in ons lichaam. Dit kan zich uiten op allerlei manieren: onrustig gevoel, bewegingsdrang, futloos gevoel, vermoeidheid,… In therapie neem ik dan ook graag dit lichamelijk stuk mee!

In therapie:

 • Gaan we samen kijken naar je emoties, gedrag en gevoelens.
 • Gaan we kijken naar je lichamelijke klachten en wat hier de mogelijke oorzaak van kan zijn.
 • Gaan we kijken naar de mogelijke oorzaken van je hyperventilatieklachten.
 • Gaan we kijken naar je angsten en op welke manier je deze belemmeren.
 • Gaan we vaardigheden uitbouwen om emoties en gevoelens te uiten.
 • Gaan we actief aan de slag met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

In therapie maken we gebruik van:

 • Gesprekstherapie
 • Lichaamsgerichte oefeningen
 • Ademhalingsoefeningen
 • Metaforen
 • Oefeningen
 • Ondersteunende middelen zoals Bachbloesems, E.E.N Energetica

Ondersteunende middelen

Ter ondersteuning maak ik graag (vrijblijvend) gebruik van Bachbloesems & E.E.N.© Energetica. 

Bachbloesems zijn 100% natuurlijk. Ze worden gemaakt van bloesems of andere plantenonderdelen. Ze zijn veilig en onschadelijk. Er zijn geen enkele bijwerkingen. Bachbloesems kunnen helpend zijn voor kinderen, jongeren, volwassenen en zelfs dieren.                     

Door het gebruik van Bachbloesems ervaar je dat de scherpste randjes van de angst, paniek en lichamelijke onrust er af gaan. Je ervaart meer innerlijke rust.

Bachbloesems

Veel gestelde vragen over therapie & mijn werkwijze

 

Is therapie wel iets voor mij?

 Therapie kan voor iedereen helpend zijn wie in het dagelijks leven tegen bepaalde zaken aanloopt. Therapie geeft je inzicht in jezelf en in je levenssituatie. Het geeft je concrete handvaten en vergroot je bewustzijn.

Waar vindt de therapie plaats?

De therapie kan zowel in de praktijk als online plaatsvinden.

Ben ik verplicht om na de eerste sessie een nieuwe afspraak te maken?

Nee zeker niet! Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij je therapeut. Een klik is de basis van een goede therapeutische relatie. Voel je na de eerste sessie de klik niet? Geen probleem. Het allerbelangrijkste is dat jij geholpen wordt.

Wat doen we allemaal in therapie?

In therapie praten we, maar in therapie kunnen we ook allerlei oefeningen doen. Dit kunnen lichaamsgerichte oefeningen zijn, voorbeeld: het aanleren van een correcte ademhaling, het voelen van je emoties in je lichaam,…

Therapie ruimte
Therapie ruimte

Anke Hendrix

Stramproyerweg 70

3950 Bocholt

Tel: 0473 39 44 60

Mail: info@ankehendrix.be 

Contactformulier

2023 © All rights reserved