Piekeren, hoe kan ik mijn piekergedachten uitzetten?

Piekeren

Als ik kon, gaf ik je een handleiding. Een handleiding met de te volgen stappen om de knop te vinden om je piekergedachten uit te zetten. Een handleiding die je precies vertelt waar het aan & uit knopje staat.

Helaas kan ik je deze handleiding niet geven, en helaas bestaat er ook geen aan & uit knopje. Wat ik je wel kan geven is een andere handleiding. Een handleiding waarmee je stapje voor stapje je gedachten anders gaat bekijken. Zullen we samen even deze handleiding doorlopen?

  • Wist je dat we ongeveer 50.000 gedachten per dag hebben? Dat zijn er al wat hè! Wist je dat je hart ongeveer 60 tot 100 keer slaat per minuut? En dat dit zelfs nog hoger kan oplopen wanneer je je inspant? Wist je dat er per 24 uur ongeveer anderhalve liter maagsap wordt geproduceerd? Oké ik hoor je al denken, interessant Anke, maar wat heeft dat met elkaar te maken? Vaak plaatsen we onze gedachten superieur, alsof we alleen maar gedachten hebben. Maar eigenlijk zijn onze gedachten een product van onze hersenen, net zoals het maagsap een product is van onze maag. Gedachten horen nu eenmaal bij ons lichaam, net zoals het kloppen van ons hart. Onze gedachten zijn niet meer of minder dan de andere functies die ons lichaam vervult.
  • Een tweede belangrijke stap om bij stil te staan is de volgende: je hebt gedachten, jij bent niet die gedachten (net zoals je maagsap hebt, en je dit niet bent 😉). Ons hoofd kan ons van alles vertellen en vaak gaan we ons identificeren met deze gedachten. Maar jij ben jij, jij hebt gedachten, maar jij bent niet deze gedachten.
  • De 3de stap: gedachten zijn niet verkeerd, doordat we kunnen denken en redeneren kunnen we vooruitkomen in het leven. Het maakt het mogelijk om vaardigheden aan te leren, om creatief te zijn, om te rekenen, om een taal te leren, … kortom gedachten zijn niet verkeerd. Het gaat alleen om de kwaliteit van dit denken. Een vraag die je je kan stellen is: ‘hoe bruikbaar zijn mijn gedachten’? Brengt het denken me vooruit? Of blijf ik ter plaatse trappelen?
  • En ten slotte: wanneer we piekeren gaat dit vaak over het verleden of over de toekomst. Had ik maar een andere keuze gemaakt, had ik toen maar iets anders gezegd, … Of wat als dat gesprek helemaal verkeerd gaat lopen? Wat als ik me belachelijk ga maken? We vliegen van het verleden naar de toekomst, maar we leven enkel in het hier & nu. Het enige moment wat zeker is, is NU. Enkel het NU is ons gegeven, het verleden is voorbij en de toekomst bestaat nog niet.

Wanneer we dit samenvatten in 4 korte stappen, komen we op het volgende uit:

  1. Je gedachten zijn een product van je hersenen en horen bij je lichaam. Ze zijn niet superieur.
  2. Je hebt gedachten, jij bent niet je gedachten.
  3. Wanneer je verzeilt ben geraakt in je gedachten, zijn deze dan bruikbaar? Brengen ze je dichter bij het leven dat je wil?
  4. Piekeren gaat vaak over het verleden of over de toekomst, maar het enige wat we weten is het NU.

Een aan & uit knopje kan ik je niet geven, maar door deze stappen kan je misschien af en toe het volumeknopje vinden van je gedachten? Een knopje zodat je het overheersende karakter van gedachten een beetje kan dempen?

Alvast véél succes! En moest je nu denken… dit gaat me nooit lukken. Dan kan je misschien op dit moment opmerken dat dit je gedachten zijn die je dit vertellen. Maar… jij bent niet deze gedachten. Je bent zoveel meer!

Op welke manieren kan ik jou helpen?

Therapeutische begeleiding

  > Ervaar jij veel stress? Voel je je niet goed in je vel?

  > Heb je last van angsten? Of pieker je veel?

  > Loop je tegen dingen aan het dagelijks leven?

 Dan kan je bij mij terecht voor therapeutische begeleiding!

Ondersteunende producten

> Bachbloesemremedies

> Masterclasses

> Bundels om zelf aan de slag te gaan rond bepaalde thema’s.

Wil je zelf aan de slag met jouw proces?

Dit lees je misschien ook graag…
Window of Tolerance

Window of Tolerance

Window of Tolerance Gedurende de dag functioneren we met een bepaald stressniveau. De momenten dat we gedurende de dag...

Therapeut

Wie ben ik?

Mijn naam is Anke Hendrix en graag wil ik je iets over mezelf vertellen. Als ik de verhalen mag geloven was ik een energiek en ondeugend kind. Meermaals zat ik met mijn handen in de aarde van de bloempotten te wroeten. En hoewel ik telkens kreeg te horen dat dat niet mocht, bleef ik volhouden. Een eigen willetje zoals ze dat noemen. Maar naarmate het ouder worden, merkte ik dat dit eigen willetje – laten we zeggen doorzettingsvermogen – met momenten werd ingeruild voor angst. Buikpijn, een zenuwachtig gevoel… vaak heb ik dit ervaren in mijn kindertijd maar ook in mijn latere leven. Worst-case-scenario’s, piekeren, angst, stress… zaken die me allemaal bekend voor me waren en mij vaak een onrustig gevoel hebben gegeven.

Een paar jaar geleden kruisten een opleiding tot lichaamsgericht therapeute & ACT-therapeute mijn pad. Het gaf me een andere kijk op mijn angst, de signalen van mijn lichaam en op wie ik ben. Dat was de start… De start van een boeiende reis waarin ik steeds beter mezelf en mijn lichaam begon te begrijpen..

Anke Hendrix

Stramproyerweg 70

3950 Bocholt

Tel: 0473 39 44 60

Mail: info@ankehendrix.be 

Contactformulier

2023 © All rights reserved